Manifest Meidennetwerk 2.0

[Een enerverend manifest geschreven door Asri Jongeren]

Asri jongeren meidennetwerk

Welkom Meidennetwerk 2.0 Amsterdam-Oost

Voor u ligt het manifest Meidennetwerk 2.0.  Dit is een manifest om het meidenwerk in Amsterdam Oost een wake-up call te geven en tegelijkertijd om te laten zien dat meidenwerk altijd beter kan. Waarom? Een goede vraag! Omdat het daar volgens de meiden van Amsterdam Oost  dringend tijd voor is. Het is namelijk tijd voor Meidennetwerk  2.0!

Het gebrek aan aanbod voor meidenwerk baart ons zorgen. Als jongeren, als meiden en als inwoners van Oost. Er wordt geld besteed aan allerlei fusiemaatregelen en conferenties (refererend naar de conferentie over Amsterdams meidenwerk samen sterk van februari 2010), dit in tegenstelling tot het geld besteden aan initiatieven van de meiden uit Oost zelf. Ook wordt er weinig tot geen tijd besteed aan het opzetten, opbouwen en behouden van initiatieven afkomstig uit de bewoners, jongeren en zelforganisaties. Als jongerenorganisatie Asri vinden wij, zeker met de huidige bezuinigingsopgave, dat de meiden waar het meidenwerk om draait niet mogen lijden onder het gebrek aan aanbod hiervan.

HOE KRIJG JE DE MEIDEN BINNEN EN HOE HOU JE ZE BINNEN? Dit is typisch zo’n gedachte van de jaren negentig. De gedachte van nu, anno 2011, zou moeten zijn; Waar hebben de meiden behoefte aan? Hoe kunnen we zo vraaggericht en zo resultaatgericht mogelijk werken.  Wanneer kunnen ze deel uit maken van de activiteiten? Hoe stroomlijn je de continue verandering van de vraag met het aanbod? Dat is in een vraag het zenuwstelsel van het meidenwerk. En dat is ook in een vraag de kern en de essentie van dit manifest.

Want vele meiden uit stadsdeel groot Oost willen niet meer deel uit maken van de ongeorganiseerde activiteiten van het huidige aanbod binnen groot Oost, mocht dat al aanwezig zijn. Er zou een reden moeten zijn waarom veel meiden uit stadsdeel Oost naar stadsdeel West en Nieuw- West gaan om daar deel uit te maken van activiteiten. Wat de reden precies is weten wij niet maar wij vermoeden dat het gebrek aan aanbod  in stadsdeel Oost en het toereikende aanbod van stadsdeel West redenen kunnen zijn van de meiden om daar hun behoeften omtrent vraaggerichte activiteiten te vervullen. Wij willen daarom een langdurig, consequent, effectief, efficiënt beleid die luistert naar de wensen van de meiden die behoefte hebben aan activiteiten en deze ook respecteert voor wat ze zijn. En dat is in een lange zin waar Meidennetwerk 2.0 om gaat.

De meiden zelf

In een onderzoek die de dienst Onderzoek en Statistiek  van de gemeente Amsterdam in 2010 heeft gedaan kunnen we cijfers ontlenen aan de samenstelling van de bevolking in Amsterdam. In 2010 leefden er maar liefst 25762 meiden in de leeftijdscategorie van 15 tot 30 jaar in Amsterdam (http://www.os.amsterdam.nl/tabel/5749/). Omdat Meidennetwerk anno 2011 niet is opgericht vanuit een visie om met een bepaalde doelgroep te werken bestaat deze genoemde populatie uit allerlei culturen.

Omdat er binnen het meidenwerk sinds de jaren negentig geen of nauwelijks innovaties zijn geweest is het meidenwerk ook gebleven zoals dat ooit in de jaren negentig is geïntroduceerd. De meiden van deze tijd hebben behoefte aan een eigen plek om andere vrouwen te ontmoeten en te participeren aan activiteiten en maatschappelijk georiënteerde onderwerpen zoals empowermenttrainingen, weerbaarheid trainingen en leren discussiëren over huidige onderwerpen. Maar behalve de veelal beladen en zware activiteiten is het vanuit Meidennetwerk 2.0 vooral de bedoeling om de meiden zelf aan het woord te laten. Om het iets concreter te maken; geeft een ruim deel van de meiden aan dat er iets expressiefs zou willen worden gedaan, zoals dans, kunst en cultuur of theater, dan is het vooral de bedoeling om hier gehoor aan te geven. De meiden introduceren hun eigen activiteiten en kunnen ze voor een groot deel ook zelf mee-organiseren. Dat is 2.0 aan meidenwerk.

Om een breder publiek te kunnen bereiken en bedienen dan het geringe huidige meidenwerk willen wij een focus leggen op meideninitiatieven uit de wijken van stadsdeel Oost. Een combinatie van factoren is hierin cruciaal. Dit kan gerealiseerd worden door een sterk en goed meidennetwerk op te zetten die dit kan begeleiden. Het bouwen en behouden van een heel sterk sociaal netwerk, het bouwen en behouden van een heel sterk professioneel netwerk, de daad bij het woord voegen en vooral veel doorzettingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit vormen de cruciale factoren om Meidennetwerk 2.0 stevig in het zadel te  krijgen en een stempel te drukken binnen het geringe aanbod van meidenwerk in stadsdeel Oost.

De huidige aanpak

De knelpunten binnen het meidenwerk wordt wederom door professionals bevestigd. Naar aanleiding van een rondetafelgesprek met de wethouder L. Thesink hebben meidenwerkers en hulpverleners hieromtrent soortgelijke zorgen uitgesproken. Dat het binnen het huidige meidenwerk erg lastig is om een relatie op te bouwen omdat de meiden niet frequent komen, en dat je daardoor ook niet goed met de meiden kan praten zijn argumenten die je vaak hoort tegen hervormingen van het huidige beleid. Dat moet verbeteren, dat moet echt verbeteren! De hervormingen moeten worden gemaakt! In de eerste plaats voor de meiden zelf, maar ook voor een goede samenwerking tussen het meidenwerk en de nodige hulpverlening om de meiden zo goed mogelijk te helpen en te begeleiden en natuurlijk voor stadsdeel Oost als toonaangevend stadsdeel binnen het creëren van gestroomlijnd beleid om deze meiden niet van het kastje naar de muur te sturen (het Frankenstein-effect).

Ook de activiteiten binnen het huidige meidenwerk moeten op een andere manier worden ingedeeld. Deze activiteiten moeten toegankelijk zijn en openstaan van initiatieven van de meiden zelf. Een efficiënte organisatie is de hoeksteen van goed kunnen werken.

Meidenwerk anno 2011

Wat vernieuwend en progressief is aan Meidennetwerk 2.0 is dat wij vooral mikken op de wat oudere meiden. In plaats van de meiden onderdeel te laten uitmaken van slechts de doelgroep, maken wij hen onderdeel uit van het aanbod. De meiden kunnen en mogen zelf met initiatieven komen die dan door de begeleiding wordt uitgewerkt en begeleid. Om dit in de praktijk goed te implementeren kan jongerenorganisatie Asri hierin bepalend zijn. Deze jongerenorganisatie staat goed in contact met de behoeften en wensen van jongeren uit stadsdeel Oost, en het sociale netwerk dat bestaat in stadsdeel Oost en kan een rol spelen om een inhaalslag te maken in de innovatie van het meidenwerk; het Meidennetwerk 2.0

Het sociaal netwerk is opgebouwd in informele sfeer vanwege het ontbreken van dergelijk aanbod dat ook echt als aanbod wordt beschouwd. Alle initiatieven te over, maar dit is wel de dagelijkse waarheid, dezelfde initiatieven ten spijt.

Meidennetwerk 2.0 is ervan overtuigd dat een goede informatievoorziening van de te bieden activiteiten, een goede mond-tot-mond reclame, een stevig verankerd beleid en team dat enthousiasme en daadkracht uitstraalt ervoor kan zorgen dat de levensduur van dit initiatief niet blijft bij de genoemde eendags- week of jaarvliegen maar deel uit gaan maken van de vaste agenda van stadsdeel groot Oost en dat nog voor een hele lange tijd.

De aanpak van Meidennetwerk 2.0 is er op gericht om in constructieve samenwerking met stadsdeel Oost, jongerenorganisatie Asri, de zelforganisaties en de meiden uit stadsdeel Oost, de meiden die daar behoefte aan hebben te voorzien van op vraag aangepast aanbod van activiteiten en trainingen. Behalve deze activiteiten en trainingen staat Meidennetwerk 2.0 ook voor een gestroomlijnde advisering van stadsdeel Oost omtrent meiden-gerelateerde zaken. Om dit speerpunt van de organisatie te bereiken is het een onbetwist gegeven dat de organisatie daarvoor de nodige kennis in huis moet halen en dat daar dus door het stadsdeel ook in geïnvesteerd moet worden.  Wij pleiten voor een apart en gebonden budget om meideninitiatieven op poten te zetten en te faciliteren. Dit als groot initiatief voor het geringe, huidige aanbod.

Het behoeft geen herhaling noch bevestiging dat er nog flink wat moet gebeuren met het meidenwerk in stadsdeel Oost. Daarom zeggen wij als jongerenorganisatie en als jongeren uit stadsdeel Oost een volmondig Ja tegen Meidennetwerk 2.0!

Namens Jongerenorganisatie Asri

Assia Serrarens Nait Kassi
woordvoerder

Voor verder informatie kunt u contact opnemen met Assia Serrarens Nait Kassi / A.Naitkassi@asri.nl